فهرست مطالب

مجله آموزش عالی ایران
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمانه سلیمی*، عبدالله پارسا، یدالله مهرعلی زاده صفحات 1-20

    هدف پژوهش کاربردی حاضر، بررسی نگرش اعضای هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز درزمینه کارکردهای دانشگاه است. طرح کلی این پژوهش از نوع آمیخته اکتشافی متوالی ناهمزمان (کیفی- کمی- کیفی) است. در بخش کیفی، از روش پدیدارشناسی؛ در بخش کمی، از آمارهای توصیفی  میانگین و در بخش کیفی آخر، از روش گروه های کانونی استفاده شده است. جامعه آماری، شامل اعضای هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز (600 نفر)، که مرحله مصاحبه اکتشافی اولیه، با انتخاب هدفمند 54 عضو؛ بخش کمی با انتخاب تصادفی 225 عضو؛ و بخش کیفی آخر (گروه کانونی) با انتخاب هدفمند مطلوب 8 نفر از خبرگان دانشگاه انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات به ترتیب در سه مرحله کیفی- کمی- کیفی، به شیوه مصاحبه نیمه ساختمند، پرسشنامه محقق ساخته مستخرج از مصاحبه ها و مرحله آخر مصاحبه گروه کانونی است. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه، تایید شد و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفاکرونباخ برای کل پرسشنامه (78/0=a) به دست آمده که نشانه پایایی مطلوب است. برای تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش کدگذاری اشتروس و کوربین (1990)، و در بخش کمی نیز از آماره های توصیفی متناسب با سوالات پژوهش، استفاده شده است. نتایج به دست آمده بر اساس مصاحبه ها در بخش کیفی پژوهش، حاکی از آن بود که مقوله کارکردهای دانشگاه، دارای 5 حوزه آموزشی، پژوهشی، فرهنگی، کارآفرینی، تجاری سازی و کارکرد اجتماعی است. نتایج به دست آمده از بخش کمی حاکی از آن بود که در دانشگاه شهید چمران اهواز، کارکرد آموزشی مهم ترین کارکرد تلقی می شود و کمترین میانگین، نشان دهنده این مهم است که به کارکرد کارآفرینی در دانشگاه کمتر توجه شده است. مشارکت کنندگان بخش کانونی هم یافته های دو مرحله قبل را تایید کردند. بنابراین توصیه می شود دانشگاه زمینه را برای پرداختن به کارکردهای جدید ازجمله کارآفرینی و تجاری سازی فراهم کند.

    کلیدواژگان: کارکرد دانشگاه، کارکرد آموزشی، کارکرد پژوهشی، کارکرد کارآفرینی، تجاری سازی دانش
  • فاطمه نصراللهی نیا*، غلامرضا گرائی نژاد، محمد یمنی دوزی سرخابی صفحات 21-61

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ای سیاست های اثرگذار از منظر آمایش آموزش عالی در مستندات برنامه های توسعه قبل و بعد از انقلاب اسلامی، انجام شده است؛ به این منظور مستندات برنامه های توسعه قبل و بعد از انقلاب طی سال های 1327 تا 1396(یازده برنامه توسعه)، موردبررسی مقایسه ای قرار گرفت و محتوای آن ها از منظر جایگاه و دستاوردشان در جریان ساماندهی آموزش عالی کشور مبتنی بر رویکرد آمایش سرزمین، بررسی شد؛ روش این پژوهش، تحلیل محتوای کیفی و از نوع مقایسه ای است. مسئله اصلی پژوهش این گونه مطرح شد که شباهت ها و تفاوت های "آمایش آموزش عالی" در برنامه های توسعه قبل و بعد از انقلاب چه بوده است؟ طبق یافته   های این پژوهش، ساماندهی آموزش عالی با «تاکید بر آمایش سرزمین» در برنامه های توسعه قبل و بعد از انقلاب در هفت مقوله مطالعات و برنامه ریزی آمایش سرزمین، گسترش آموزش عالی، تراز نیروی انسانی، مدیریت آموزش عالی، ارزیابی کیفیت آموزش عالی، همکاری های ملی و بین المللی و تولیدات علم و فناوری هم راستا با یکدیگر و همچنین در پنج مقوله از آن ها  مطالعات و برنامه ریزی آمایش سرزمین، گسترش آموزش عالی، تراز نیروی انسانی، همکاری های ملی و بین المللی و تولیدات علم و فناوری، دارای تفاوت   بوده اند.

    کلیدواژگان: ساماندهی آموزش عالی، آمایش سرزمین، برنامه های توسعه، شباهت ها و تفاوت های سیاستی
  • مژگان خوشنام* صفحات 62-99

    زیست جهان دانشجویان، به عنوان قشری که در آینده گروه های مرجع جامعه خواهند بود، با تمام پیچیدگی ها و ابعاد و عناصر و جزییات می بایست مورد پژوهش و توصیف عمیق قرار گیرد. بنابراین مکان تعاملات غیررسمی دانشجویان به عنوان بخشی از این زیست جهان دارای اهمیت است که در این پژوهش به آن توجه شده است. هدف اصلی پژوهش حاضر، توصیف عمیق ادراک ذهنی دانشجویان از مکان های تعاملات غیررسمی خود است. برای دستیابی به معنای ذهنی دانشجویان از روش پدیدارشناسی توصیفی استفاده شد. برای این منظور با 21 دانشجوی دانشگاه تهران از دانشکده های مختلف مصاحبه عمیق پدیدارشناسی انجام شد. در پدیدارشناسی توصیفی، آنچه که به عنوان روش تحلیل توصیه می شود، روش استویک-کولایزی- کین است. دانشجویان به معانی ذهنی گوناگونی از جمله احساس امنیت، آزادی و راحتی، پویایی و تعامل راحت میان دختر و پسر و رشته های گوناگون، بقای دوستی، اتلاف وقت و بی هدفی، افزایش دایره دوستان و همچنین احتراز از سیستم رسمی و نظارت آن بر جمع های دوستانه و تعاملات خود در درون دانشگاه اشاره می کنند. دانشجویان به دنبال دگر مکان ها و مکان های سوم بعنوان مکان هایی که بیرون از سیستم های برنامه درسی رسمی و یا ماشین های سیاسی به آن می پیوندند، هستند. بدین معنا که از مکان های شناخته شده دانشگاه که هنجارها و قواعدی برای آنها تعریف شده است عبور کرده و مکان های جدیدی مناسب با زیست خود و نیازها و ترجیحات خود و دوستانشان انتخاب و در آن مکان به تعاملات خود می پردازند. به نظر می رسد حضور دانشجویان در مکان ها و ایجاد پاتوق های دوستانه تمام ویژگی های مکان سوم را دارد. از جمله اینکه آنها با میل خود به این مکان ها رفت و آمد می کنند، هیچ یک نقش میزبان را ایفا نکرده و همگی احساس آسایش و راحتی دارند. مکان سوم به توسعه شبکه اجتماعی آنها و ایجاد دوستی های جدید در دانشجویان کمک می کند. مکالمه و گفتگوی مفرح و سرگرم کننده مهم ترین وجه تمایز مکان سوم از دیگر مکان هاست. پاتوق های دانشجویان همانند دیگر مکان های سوم، دسترسی پذیر هستند و همانطور که ادراکات ذهنی دانشجویان نشان داد در دسترس بودن یکی از مهم ترین ویژگی های مورد نظر دانشجویان برای ایجاد دورهمی های دوستانه است. یکی از ویژگی های مکان سوم سرزندگی است، دانشجویان در جمع های دوستانه خود در درون و یا بیرون از دانشگاه بدنبال گذراندن اوقات خوش و گفت و شنود و خنده و سرگرمی هستند.

    کلیدواژگان: تعاملات و ارتباطات دانشجویان، زیست جهان دانشجویی، پدیدارشناسی مکان، دانشگاه تهران
  • علی هدایتی، ابراهیم صالحی عمران*، میثم شیرخدایی صفحات 100-139

    در عصر حاضر برخورداری از سیستم آموزش عالی به عنوان پاشنه آشیل توسعه همه جانبه و پویایی آن، ابزاری برای مقابله با بحران های پیش رو و متضمن برآورده سازی نیازهای جوامع به شمار می آیند. به طوری که دارا بودن این امتیاز معیاری برای سنجش پیشرفت و توسعه در کشورهای گوناگون و ابزاری قدرتمند در تمایز کشورها از دریچه توسعه یافتگی و یا عقب ماندگی است. بنابراین بهره گیری از رویکردی نوین، کارا و اثربخش در سیاست گذاری آموزش عالی که از شواهدی همچون شواهد کیفی، کمی، توصیفی، تجربی و شواهد موجود حاصل از پژوهش های هم سنخ بهره بگیرد، ضرورت استفاده از رویکرد سیاست گذاری مبتنی بر شواهد در کشور را حیاتی می سازد. به همین منظور هدف پژوهش حاضر، طراحی مدل سیاست گذاری مبتنی بر شواهد برای نظام آموزش عالی ایران با استفاده از تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری می باشد. ازاین رو با استفاده از داده های جمع آوری شده از پرسشنامه توزیع شده در بین 20 نفر از اعضای کمیسیون آموزش عالی مجلس، مدیران ارشد، کارشناسان، و خبرگان وزارت علوم و تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و روسا و مدیران دانشگاه های جامع وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، که به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. سطح بندی و اثر متقابل مولفه های سیاست گذاری مبتنی بر شواهد در سیستم آموزش عالی کشور تعیین گردید.

    کلیدواژگان: مدل سازی، ساختاری تفسیری، سیاست گذاری، سیاست گذاری مبتنی بر شواهد، آموزش عالی
  • فاطمه حسابی، شعبان الهی*، محمد حسن زاده، علی شایان صفحات 140-172

    تجاری سازی عاملی موثر در ظهور و رشد بنگاه های مبتنی بر دانش و فناوری است و به عنوان پیشران کلیدی توسعه از اهمیت روزافزونی برخوردار است. به رغم موفقیت شمار زیادی از پژوهش ها از نظر فنی، تعداد محدودی مرحله تجاری سازی را با موفقیت پشت سر گذاشته اند، این امر نشان از پیچیدگی و وجود موانع مختلف بر سر راه تجاری سازی دارد. منظور از نظام تجاری سازی، شبکه ای از نهادهای دولتی و خصوصی و روابط بین آنهاست که با هدف تسهیل تجاری سازی با یکدیگر تعامل می کنند. در این پژوهش با در نظر گرفتن کارکردهای تجاری سازی و مصادیق هریک از این کارکردها، بازیگران نظام تجاری سازی علم و فناوری دسته بنندی، سپس تعاملات ساختاری آنها در قالب نگاشت نهادی ترسیم شده است. هدف این پژوهش آسیب شناسی نظام تجاری سازی علم و فناوری در کشور است و نویسندگان نیز با به کارگیری نگاشت نهادی و تحلیل ذی نفعان، مطالعه منابع خاکستری و مصاحبه با خبرگان به تحلیل و آسیب شناسی پرداخته اند. بر اساس نتایج حاصله، به لحاظ ساختاری و نهادی چالش ها و خلاء های متعددی در نظام تجاری سازی علم و فناوری وجود دارد که به تناسب کارکردها و بازیگران مربوطه به تفصیل در این پژوهش ذکر شده است.

    کلیدواژگان: تجاری سازی، علم و فناوری، نگاشت نهادی، ماتریس نهاد-کارکرد، آسیب شناسی نهادی
  • علی کاوند* صفحات 173-201

    در سال های اخیر، قرارگرفتن توسعه انسانی در برنامه های توسعه کشور، اهمیت شاخص توسعه انسانی را برای سیاست گذاری و برنامه ریزی کشور نشان می دهد. یکی از عوامل مهمی که می تواند در ارتقای شاخص توسعه انسانی نقش بسیاری داشته باشد، آموزش می باشد. در این راستا، پژوهش حاضر سعی بر این دارد تا به بررسی تاثیر مخارج آموزشی به تفکیک عالی، متوسطه و ابتدایی به عنوان متغیرهای مستقل بر شاخص توسعه انسانی به عنوان متغیر وابسته در ایران طی بازه 2001 تا 2018 بپردازد. برای برآورد تاثیر مذکور از روش خود توضیحی با وقفه های توزیعی (ARDL) استفاده شده است. قبل از برآورد مدل، آزمون مانایی متغیرها صورت گرفت. نتایج آزمون ایستایی بر اساس آزمون های دیکی- فولر تعمیم یافته و فیلیپس- پرون نشان داد که شاخص توسعه انسانی و مخارج آموزش عالی در سطح داده ها مانا بودند، اما متغیرهای مخارج آموزش متوسطه و ابتدایی در تفاضل اول داده ها مانا شدند، بنابراین، ازآنجاکه متغیرهای این پژوهش انباشته از درجه (0)I و (1)I بودند، از روش خود توضیحی با وقفه های توزیعی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد مخارج آموزش عالی و متوسطه  بر شاخص توسعه انسانی تاثیر مثبت و با معنی دار دارد، اما مخارج آموزشی ابتدایی اگرچه در کوتاه مدت رابطه مثبت با شاخص توسعه انسانی داشته است، ولی معنی دار نیست و در بلندمدت تاثیر آن بر شاخص توسعه انسانی منفی می باشد. ضریب متغیر تصحیح خطا، 30/0 و از نظر آماری در سطح اطمینان 99 درصد معنی دار است. این نشان می دهد که تعدیل انحرافات از رابطه تعادلی بلندمدت بیش از سه سال طول می کشد. با توجه به این که مخارج آموزش عالی بیشترین تاثیر را بر شاخص توسعه انسانی دارد، پیشنهاد می شود تا مسیولین به سرمایه گذاری در آموزش عالی توجه بیشتری کنند تا رشد اقتصادی و توسعه انسانی تسریع شود. همچنین با توجه به این که مخارج آموزش متوسطه بر شاخص توسعه انسانی تاثیر مثبت و معنی داری دارد پیشنهاد می شود در صورت عدم ادامه تحصیل فارغ التحصیلان مقطع مذکور، مسیولین زمینه اشتغال آن ها را با برگزاری دوره های آموزشی لازم مرتبط با حرفه موردعلاقه آن ها را فراهم نمایند تا با اشتغال آن ها تولید و درآمد ملی و درنتیجه شاخص توسعه انسانی ارتقا یابد.

    کلیدواژگان: مخارج آموزشی، شاخص توسعه انسانی، ایران، خود توضیحی با وقفه های توزیعی
|
  • Samaneh Salimi*, Abdolah Parsa, Yadollah Mehralizadeh Pages 1-20

    The purpose of this applied research is to investigate the attitudes of faculty members of Shahid Chamran University of Ahvaz  It has been about the functions of the university. The overall outline of this research is a combination kind of sequential exploratory (Qual. Quan. Qual.). In the qualitative section, the phenomenological method; in the quantitative section, use descriptive statistics such as averages, and in the  final qualitative section, the focus groups method has been utilized. The domain of this research and it's statistical society contains the faculty members of Shahid Chamran University of Ahvaz, in which it is included the initial exploratory interview section with a purposful sampling of 54 members; a quantitative section with random sampling of 225 members; and the final qualitative section (focud groups) with  desirable purposful sampling of nine faculty members. The data-gathering tools in three qual.- quan.- qual. stages are conducted through (1) semi-structured interviews, (2) a researcher-made questionnaire prepared by interviews, and (3) a focus group interview. Then, the face and content validity of the researcher-made questionnaire is confirmed and it's reliability is calculated using the Cronbach's alpha coefficient for the whole questionnaires(α = 0.78) which denotes a desirable reliability of the proposed tool. To analyze data, Strauss and Corbin's coding method was used in the qualitative part and descriptive statistics was used in the quantitative part. The obtained results showed that university functions have 5 academic, research, cultural, entrepreneurship, commercialization, and social fields of performance. The obtained results from the quantitative part of research about the showed that academic performance is considered as the most important one, and the minimum mean shows that entrepreneurship performance has mentioned less in University. In addition, the participants of the focus part confirmed the findings of two previous steps.

    Keywords: University function, Educational function, Research function, Entrepreneurship function, Knowledge commercialization
  • Fatemeh Nasrollahinia* Pages 21-61

    The purpose of this research is to study and compare the spatial planning of the country's higher education system with the development plans before and after the Islamic Revolution. For this purpose, the documents of development programs before and after the revolution during the years 1327 to 1396 (eleven development programs) were compared and their content from the perspective of their position and achievement during the organization of higher education in the country. The land preparation approach was examined; The method of this research is meta-combined and of comparative type. A checklist was used to collect data and a categorical analysis based on categorization was used to analyze the data. The main issue of the research was what were the similarities and differences between " spatial higher education " in development programs before and after the revolution? According to the findings of this study, organizing higher education with "emphasis on land management" in development programs before and after the revolution in seven categories: land management studies and planning, development of higher education, manpower balance, higher education management, Assessing the quality of higher education, national and international cooperation and science and technology productions in line with each other, as well as in five categories of them: land management studies and planning, development of higher education, manpower balance, national cooperation And international and science and technology products have been different

    Keywords: Organizing Higher Education, Land preparation, Development Plans, Policy Similarities, Differences
  • Mojgan Khoshnam* Pages 62-99

    The student’s Life-world, as the reference groups of community in the future, must be deeply explored and described in all its complexities, dimensions, elements and details. Therefore, the place of informal interactions of students as part of this Life-world is important in this study. The main purpose of the present study is that describe the students' mental perception of their informal interaction’s place deeply. Descriptive phenomenological method was used to achieve students' subjective meaning. For this purpose, in-depth interviews were conducted with 21 students of Tehran University from different collegiate. In descriptive phenomenology, what is recommended as a method of analysis is the Stevick-Colaizzi-Keen method. Students have a variety of mental meanings, including security, freedom and convenience, dynamics and ease of interaction between girls and boys, the survival of friendships, the loss of time and purpose, increasing of friends and they also point to a break from the formal system and its oversight of friendly gatherings and interactions within the university. Students are looking for other places and third places as places outside of formal systems or political machines. That is, they cross over well-known places to which norms and rules are defined, and choose new places that fit their lives and their needs and communicate with their friends. The presence of students in places seems to have all the features of a third place. None of them play a host role, and they all feel comfortable. Third place helps to develop their social network and build new friendships with students. Entertaining conversation is the most important way to distinguish third place from other places. Student places are accessible, like the other third places, and as students' mental perceptions have shown, availability is one of the most important features of students to create friendly interactions. Students in their friendly gatherings inside or outside the university are looking for fun times, conversations, laughter and entertainment.

    Keywords: Student Interactions, Communications, Student Life-world, Phenomenology, place
  • Ali Hedayati, Ebrahim Salehi Emran*, Meisam Shirkhodaei Pages 100-139

    The modernization of the higher education system as the center of comprehensive development and its dynamics are a means of dealing with the emerging crises and ensuring that the needs of the society are met. Having this privilege is a benchmark for measuring progress and development in different countries and a powerful tool in distinguishing countries from development to developing ones. Therefore, utilizing a modern, efficient, and effective approach to higher education policy making that utilizes evidence such as qualitative, quantitative, descriptive, empirical and existing evidence from peer-reviewed research highlights the need to use evidence-based policymaking. Therefore, the structured and prioritized hierarchy of the components and variables effective on the evidence based policy making of higher education system in Iran has been obtained through interviewing twenty members of the Higher Education Commission, senior managers, experts, and experts of the Ministry of Science and Research and Technology and the Ministry of Health and Medical Education and the heads and managers of the universities of the Ministry of Science, Research and Technology utilizing snowball sampling.

    Keywords: The Designing of Model, Interpretive Structural, Public Policy Making, Evidence-Based Policy Making, and Higher Education
  • Fstemeh Hesabi, Shaaban Elahi*, Mohammad Hassanzadeh, Ali Shayan Pages 140-172

    Innovation is a tool to achieve economic and social goals and is increasingly important as a key driver of development. Despite the success of a large number of researches in term of technical, a limited number of commercialization stages have been successfully completed, This indicates the complexity and the existence of various obstacles to commercialization. In this research, the actors in the field of commercialization and their functions and structural interactions with each other are drawn in the form of an institutional mapping. Considering 7 functions including policy and regulation, technological entrepreneurship, financing and investment, science and technology monitoring, facilitation, research and development, and training and development of science and technology diplomacy and examples of each of these functions, the actors of the commercialization system Science and technology were categorized. The purpose of this research is the pathology of science and technology commercialization system in the country and the authors also analyze pathology and pathology by using institutional mapping and stakeholder analysis, studying gray sources and interviewing experts. Based on the results, structurally and institutionally, there are several challenges and gaps in the commercialization system of science and technology, which are mentioned in detail in this study in proportion to the functions and actors involved.

    Keywords: Science, technology commercialization system, institutional mapping, institution-function matrix, institutional pathology
  • Ali Kavand* Pages 173-201

    In recent years, the inclusion of human development in the country's development plans shows the importance of the human development index for policy-making and planning. One of the important factors that can play a great role in improving the human development index is education. In this regard, The present study tries to investigate the effect of educational expenditures in higher, secondary and primary as independent variables on the Human Development Index as a dependent variable in Iran during the period 2001 to 2018.To estimate the effect, the Autoregressive Distributed Lag (ARDL) has been used. Before estimating the model, the significance test of the variables was performed. The results of the static test based on the generalized Dickey-Fuller and Phillips-Prone tests showed that the Human Development Index and higher education expenditures remained at the data level, but the variables of secondary and primary education expenditures remained in the first difference of the data. The variables of this study were accumulated from I (0) and I (1), ARDL method was used. Findings show that higher and secondary education expenditures have a positive and significant effect on human development index, but although primary education expenditures have a positive relationship with human development index in the short term, it is not significant and in the long run its effect on human development indexes It is negative. The error correction coefficient is 0.30 and is statistically significant at the 99% confidence level. This indicates that the adjustment of deviations from the long-run equilibrium relationship takes more than three years. Given that higher education expenditures have the greatest impact on the human development index, it is suggested that officials pay more attention to investing in higher education to accelerate economic growth and human development. Also, considering that the expenses of secondary education have a positive and significant effect on the human development index, it is suggested that if the graduates do not continue their education, the officials should provide them with employment by holding the necessary training courses related to their favorite profession. By employing them, national production and income, and as a result, the human development index, will be improved.

    Keywords: Educational Expenditures, Human Development Index, Iran, Autoregressive Distributed Lag